fbpx

Planritning

En planritning innehåller funktioner, mått och byggnadsytor (så kallade BYA). En lista med en sammanställning över total BYA för alla byggnader på en tomt ska lämnas in tillsammans med planritningen. Därtill måste den även innehålla brandgränser, tillgänglighet med dörr mått och vändplancirkel samt utrymningsvägar. Om du ska bygga till ska detta vara redovisat tydligt med mått. Du ska beskriva taket såhär: ditt materialval, hur din takavvattning ser ut samt skorstenar/huvar och taksäkerhetsanordningar.

Planritning och planlösning är två begrepp som många kan blanda ihop. För att enkelt förklara begreppet kan en planritning beskrivas som en karta över själva planlösningen. Den illustrerar hur huset är uppdelat i rum och utrymmen med dess funktion och storlek samt visar exempelvis även var dörrar, fönster, och konstruktioner för vitvaror och VVS befinner sig. När man pratar om planlösning vill man ofta veta hur boytan är uppdelad i rum och utrymmen. 

Planritning

Lista på vanliga förkortningar på planritningar

Här har vi samlat en lista med de vanligaste förkortningarna, så att du vet vad du kollar på när du läser planritningen.

DM: Diskmaskin
F: Frys
FRD, Frd, FÖRR: Förråd
G: Garderob
G/L: Garderob/Linneskåp
HS: Högskåp
HS/U: Högskåp med ugn
IT: El & IT
K, KS: Kylskåp
K/F: Kylskåp/Frys
KK, KLK, Klk: Klädkammare
KPH: Kapphylla
KPR: Kapprum
L: Linneskåp
S: Skåp
SK: Skafferi
SK/K: Skafferi/kylskåp
ST: Städ
TM: Tvättmaskin
TP: Tvättpelare
TT: Torktumlare
WC: Toalett
WC/D: Toalett/Dusch
VP: Värmepump
VVP: Varmvattenberedare

Inspireras och testa dig fram

För att skapa snygga planritningar kan du använda dig av ett flertal olika program, exempelvis RoomSketcher. Via deras verktyg kan du med enkelhet skapa din planritning som du vill ha den och även möblera i både 2D och 3D.

Nedan har vi samlat några exempel på planritningar för inspiration.

Vanliga frågor och svar

Vad är en planritning?

En planritning är en skalenlig illustration som visar våningsplanen ovanifrån och hur de är indelade i olika rum och utrymmen.
Du kan även se var inredningen till exempelvis kök och badrum är placerade i huset.

Vad visar en planritning?

Planritningen visar rummens funktion; var dörrar och fönster är placerade, var du kan hitta förvaringsutrymmen och
var du kan ha den fysiska inredningen. Ibland visas även bärande väggar, tillbyggnader eller väggar som ska rivas. Nedan
finner du inspiration genom våra olika husmodeller.