Smarta planlösningar

Vad bör du tänka på när du ritar upp en smart planlösning för ditt drömhus? Vad är egentligen smarta planlösningar? Vilken hjälp kan du få för att undvika misstag? Mälarvillans husprojektörer Henrik From och Sophia Tillas Engberg svarar på dina frågor och ger dig råd.

Vad kan vara svårt att få med vid tanken på smarta planlösningar?


Som lekman tänker man ofta bara väggar och tak när man tänker planlösning. Olika val i planlösningen får olika konsekvenser. Om man till exempel önskar ett badrum med egen ingång från det största sovrummet, då blir det avskuret från resten av huset. Kan det för funktionen vara bättre att lägga det utanför så att det blir tillgängligt även från resten av huset? Vill man ha kamin, tänk redan här in vedförvaring och logistik för att få in veden till kaminen. Vissa tekniska installationer behövs, samt plats för golvvärmefördelare, ventilation och avlopp. Det är extra viktigt att ha med i tankarna när man planerar i flera plan och med öppna ytor.


Ett annat vanligt fel är att inte tänka in extra förvaringsutrymme utanför huset redan från dag ett. Var ställer man cyklar, barnvagnar, gräsklippare och trädgårdsredskap? Mycket av det behöver en plats redan från start. Läggs allt fokus på huset, för att bygga garage några år senare, kan det bli ett bökigt glapp med uteförvaring under den tiden.


Vad finns det för viktiga regler att känna till för dig som vill bygga nytt hus?


Det som är vanligas att man inte har full koll på när man kommer till oss med ett önskemål på planritning är kravet på tillgänglighet. Det innebär att alla nya hus måste ha fullvärdigt boende på bottenplan. Man får till exempel inte bara ha dusch en trappa upp. Det finns krav på funktioner och mått på plan ett, vilket blir mest påtagligt i kök och badrum.


Har man köpt tomt i tätbebyggt område kan det även finnas begränsningar i detaljplanen kring hur högt eller stort man får bygga, eller krav på tak- och fasadfärg.


Vad du som kund kan tänka på vid ett första möte


Hjälp oss gärna att få inspiration för att rita det bästa för just er familj. Tänk igenom hur er familjesituation ser ut och vilka prioriteringar just ni har. Fundera på vilken stil ni gillar – funkis eller snickarglädje, många rum eller öppen planlösning. Tänk även med förvaringen redan från start – var lägger vi hockeyklubbor och julpynt? När vi lyssnar in kan vi hjälpa er att baka ihop det till ett färdigt hus.


Tips på smarta planlösningar som ger det där lilla extra?


Det är ofta de små detaljerna som ger det lilla extra, saker som underlättar eller bara är estetiskt tilltalande. Som skjutdörrar för att spara väggutrymme, ryggåstak där friformsfönstren följer takets vinken, en inbyggd nisch i duschen att ställa schampoflaskorna på eller en inbyggd toalett som är lättare att städa under och där man slipper se cisternen.


Men det kan även vara det där extra rummet. Hur vi jobbar har förändrats i och med pandemin. I framtiden kommer flera troligen att uppskatta ett bestående hemmakontor där man kan stänga dörren och vara i fred. Funktionen extrarummet ger det där lite extra. En smart planlösning för dig kanske inte är densamma för någon annan. Därför måste du fundera på vad just du är i behov av.


Vad kan vi på Mälarvillan göra för dig som kund?


Vi på ritavdelningen hjälper till med all vår kunskap och erfarenhet, där vi har helhetssynen på huset. Vi har kunskap om installationer, markplanering och bygglov och tar med allt i beräkningen från början.


En nyhet är att vi nu kan visualisera huset i VR-glasögon. Det är väldigt uppskattat, det är ofta svårt att uppfatta huset utifrån bara en planlösning.


Hur vet du vad som blir en smart planlösning nu och i framtiden?


Ta med tanken om ändrade förutsättningar och livssituation, kan planlösningen ändras och anpassas? När barnen flyttar hemifrån – kanske kan de få en privat del av huset när de kommer och hälsar på? Eller går det att dela av huset och hyra ut när ni behöver mindre yta själva?


Man kan också tänka att man köper ett hus att växa i. Är det två vuxna som flyttar in, och tanken på familj finns framöver, prioritera ett 1,5-planshus med oinredd vind. Lägg istället pengarna på ett garage och bygg klart övre plan när ekonomin tillåter. Vi ritar och projekterar för övervåningen, men man köper den ofärdig. Kanske behövs den inte förrän om fem år? Många är händiga och gör gärna klart själva och spar en slant.


Sen finns det saker som kan vara bra att ha med redan vid bygget. Vill man till exempel ha pool i framtiden? Planera från start med vatten och el. Är det trångt, kommer grävmaskin in på tomten när huset står där?


En smart planlösning handlar om att inte ha outnyttjade ytor och transportzoner, hur undviker du dessa?


Tänk in möblerna redan vid planlösningen, vilka möbler ska stå var? Har man en jättestor soffa så minskar man det stora dansgolvet med den. Tänk inte bara hus, tänk in möblerna redan i planlösning. Då kan du minimera döyta och skapa en mer smart planlösning.


Korridorer vill man gärna undvika, de är bara transport. Går det inte så försök tänka om korridoren går att använda till förvaring eller till en förhöjande estetisk faktor om den görs på rätt sätt. Kanske med ett stort fönster som en tavla i änden eller gott om garderober längs helvägg. På så sätt får den ett syfte mer än att bara vara en ren transportsträcka.

Se planlösningar för tvåplanshus